استاد اسپندار بلوچ چهره ماندگار موسیقی سنتی و “دونلی نواز” پرآوازه بلوچ نابینا شد
- شناسه خبر: 4069
- تاریخ و زمان ارسال: 17 خرداد 1402 ساعت 10:50
- بازدید : 660 بازدید
- نویسنده: مصطفی سابکزهی
به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی نیکشهر خبر، شیرمحمد اسپندار معروف به اسپندار بلوچ یکی از نوابغ موسیقی سیستان و بلوچستان و “دونلی نواز” برجسته ایران که آوازه ایی جهانی دارد در پی ابتلا به بیماری آب مروارید و نامهری ها و عدم رسیدگی به موقع مسئولین فرهنگی و هنری استان ، نابینا شد.
خبر نابینا شدن استاد اسپندار بلوچ که زمانی پیشنهاد اقامت در کشور توسعه یافته فرانسه را رد کرد ، یک فاجعه ملی در عرصه فرهنگ و هنر است که زخمی عمیق را در قلب دوستداران و علاقمندان به فرهنگ و هنر به یادگار خواهد گذاشت.
محمد بلوچ زهی روزنامه نگار و از فعالان فرهنگی و اجتماعی استان در واکنش به خبر نابینا شدن استاد اسپندار بلوچ در صفحه اینستاگرام خود چنین نوشت:
بی تردید کمتر کسی هست که دلبسته و علاقمند به موسیقی ایران باشد اما استاد «شیرمحمد اسپندار» نابغه موسیقی بلوچستان و برجسته ترین دونلی نواز جهان را نشناسد.
همانی که زمانی پیشنهاد اقامت در کشور فرانسه را توسط« ژاک شیراک» رئیس جمهور وقت این کشور برای تربیت هنرحویان و تدریس در این رشته از موسیقی را رد کرد، اما اکنون این مفاخر برجسته فرهنگ و هنر متاسفانه در کشور خود غریب و نابینا گشته و در بی توجهی و سکوت کنج عزلت برگزیده!
«استاد شیرمحمد اسپندار نابغه موسیقی بلوچستان و ایران و نیز مشهورترین استاد دونلی نواز جهان نابینا شد، این خبر تاسف بار امروز دوستداران و علاقمندان به عرصه فرهنگ و هنر ایران را در شوکی عمیق و اندوهی فراوان فرو برد.
وی که از معدود دونلی نوازان ایران و بلوچستان است برای همیشه بینایی خود را به علت بیماری آب مروارید از دست داد.
این مفاخر برجسته عرصه فرهنگ و هنر ایران زمین دکترای افتخاری موسیقی سنتی را از فرانسه دریافت کرده و همینطور دیپلم افتخار نوازندگی در ایران را دارد و نیز صاحب دو عنوان جایزه ویژه از جشنواره فجر است.
تندیس این نابغه موسیقی بلوچستان بعنوان نخستین دونلی نواز برجسته ایران و جهان پس از ساخت به موزه تهران برای نمایش انتقال یافت و نیز شیوه نوازندگی او در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت ملی رسیده است.
جای بسی تاسف است که این مفاخر عرضه فرهنگ و هنر کشور و نیز مشهور ترین چهره شناخته شده موسیقی بلوچستان در جهان به تاخیر در درمان چشم برای همیشه بینایی خود را از دست بدهد.
متاسفانه در حال حاضر بسیاری از اساتید برجسته و مفاخر شناخته شده عرصه فرهنگ و هنر بلوچستان با فقر و تنگدستی روزگار می گذرانند و بدترین شرایط دست و پنجه نرم می کنند.
وقتی وضعیت چنین هنرمندی که آوازه جهانی دارد چنین است و در بی توجهی و فراموشی کامل بسر می برد حال تصور کنید سایر هنرمندان ملی بلوچستان را که در بی خبری و سکوت مطلق با فقر و فلاکت و انزوا دست و پنجه نرم می کنند.
همچنین معاون امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد سیستان و بلوچستان در توضیح خبر نابینا شدن استاد اسپندار بلوچ بیان کرد: سال گذشته که استاد برای عمل آب مروارید به زاهدان آمدند من همراه ایشان بودم که عمل لیزر روی چشم ایشان انجام شد و پس از آن به شهر محل سکونت بازگشت.
در ادامه در همان سال گذشته به دیدن ایشان رفتیم که مشکلات مربوط به کهولت سن ایشان توسط خانواده مطرح شد و پیگیریهایی نیز در این خصوص از طریق ادارهکل ارشاد استان صورت گرفت.
مشکل کمبینایی و نابینایی اساساً مطرح نشد و با توجه به ارتباطی که ما به صورت مستمر با خانواده ایشان داریم هیچگونه درخواستی در خصوص نیاز استاد به چشم پزشکی مطرح نشده است.
استاد در پی کهولت سن درگیر کمبینایی شدید است و چشم ایشان در پی ابتلا به بیماری آب مروارید ۲ مرحله تحت عمل قرار گرفته اما این عملها به دلیل کهولت سن نتیجه مطلوبی در پی نداشته و موفقیتآمیز نبوده است.
نیکشهر خبر _ سیستان و بلوچستان از جمله نقاطی هست که چهره های فرهنگی و هنری بیشماری در آن ظهور کرده اند اما نبود امکانات کافی و عدم توجه مسئولین به مقوله فرهنگ و هنر ، باعث شده است که این استعداد های کم نظیر هنری عمری کوتاه داشته باشند و با فقر و بیکاری و در اوج بی خبری از کنارمان بروند.
شیرمحمد اسپندار در سال ۱۳۱۰ هجری خورشیدی در بمپور بلوچستان متولد شد.
در نوجوانی به کراچی پاکستان رفت و در سال ۱۳۳۷ پس از کسب تجربه در زمینهٔ موسیقی به ایران بازگشت.
وی تا سال ۱۳۶۲ برای نواختن موسیقی بلوچی از تک نی هم استفاده میکردهاست.
آن گونه که شیرمحمد اسپندار میگوید تنها یک نفر در استان پهناور سیستان و بلوچستان، نواختن دونلی را از او آموخته که آن یک نفر هم در سال ۱۳۹۰ بر اثر سانحه تصادف از دنیا میرود.